Friday, 27 January 2012

Kecederaan Buku Lali/Pergelangan Kaki

Entri pada kali ini brkenaan tjuk di atas tu..

Kesakitan pada buku lali/prglngan kaki;
Melibatkan apa2 ketidakselesaan pda satu atau kedua2 buku lali..




Punca :

Sakit buku sering disebabkan oleh trseliuh pda buku lali :

-Terseliuh buku lali adalah kcderaan ligamen,yg mnymbung tulang antra satu sma lain
-Dalam kbnykan kes,buku lali trpulas,mybabkan kcderaan pda ligamen yg seterusnya mmbwa kpd bngkak,lebam dan koyak,mnjadikan sukar utk mnanggung brt bdn pda sendi..

Selain trseliuh pd buku lali,ia jga bleh disebabkan oleh :

-Kerosakan atau bngkak pda tendon(yg mymbung otot ke tulang) atau rawan('kusyen sendi')
-Jangkitan pda sendi buku lali
-Osteoathritis,Gout,Rheumatoid,Reiter Syndrome dan lain2 jnis Athritis(Nak tau pasal bnda2 ni suma,KLIK SINI)

Masalah di kwsn brhmpiran buku lali yg bleh mnybabkan anda berasa sakit trmsuk jga;

-Saluran darah pada kaki trsumbat
-Kecederaan/kesakitan pda tumit kaki
-Kecederaan saraf(spt sindrom trwong tarsal atau sciatica)


Home care

Untuk merawat terseliuh buku lali ;

-Rehatkan prgelangan kaki slma bbrpa ari..cuba utk TIDAK mltakkan kbnykkan brt bdn pda buku lali.
-Membalut buku lali..juga bleh mnggunakan pndakap utk mnyokong buku lali.
-menggunakan tongkat utk mnyokong brt bdn
-Ketika duduk atau tdur,letakkan bntal di bwh buku lali
-Letakkan ais sekerap mgkn pda hari prtama..letakkan ais pda msa trtntu utk dua,tiga ari strusnya
-Cuba Acetaminophen atau Ibuprofen utk sakit dan bngkak

Kecederaan bleh mngmbil bbrpa minggu hngga bbrpa bulan utk smbuh spnuhnya.Sebaik shj kesakitan dan bngkak hmpir smbuh,buku lali yg trcdra msh lmah dan krg stabil drpd yg tdk trcdra.

pergi ke hospital jika ;

-kesakitan yg tramat sngt walaupun ktka TIdAK myokong beban brt bdn.
-Mengesyaki tulang patah (sendi kelihatan cacat dan tdk mampu menahan beban,tkanan,brt pda kaki)
-Mndgr bnyi tulang dan srta mrta mnghadapi mslh mgguna/mnggerakkan prglngan kaki

Perghh...formal gila ayat di atas tu..al-maklum la diambil,di copy dan di adjust2 dri website formal..hihi..ktka artikel ini dtulis,pnulis sbnrnya sdg mnahan kskitan akibat drpd kcdraan spt yg atas aduh aduh....pasal tu buat entri ni hihi..ok la,asta la vista bebeh!! Adios,prontos..

16 comments:

naiemah_ramli said...

smoga cpt sembuh ye penulis..hihi

#tq atas info ni jga =)

HalimKich said...

Amin..hihi..da injured bru la sibuk nak ambik tau pasal bnda2 mcm ni hihihi.. BTW thnks bca dan komen ye hihihi...

Detective Fiqa said...

wahh wahhh. tulah sebelum tu.buat pemanasan badan dulu kalau nak bersukan ke ape. :D hehe

HalimKich said...

wahaha..tp time stretching pun bleh injured jgak hihihi

misyamissyou said...

T_T mmg sakit!!! penah rase..tp seb baik xteruk..huhuu

HalimKich said...

skit x lma sngt..ok jgak la hihi

cik kiwi's said...

ya Allah. kesiannya. semoga abe halim kito sembuh cepat..:)

HalimKich said...

tenkiu cik kiwi..Insya-Alaah,dah nak smbuh da ni haa..amin²..hehe

Mohammad Abu Bakar Kamal said...

Huhuhu.. teringat mase kaki aku terkseliuh mase main hoki kat U dulu.. memang menderita nak berjalan.. lag2 kalo time nak pie kelas.. terhinjut2, hanya tuhan jer yg tahu betapa peritnya mase tuh.. kesian ko.. semoga cepat sembuh..

wannuramirah said...

laaa, siannye .. cner ley jadi cmni. humm, moge cpt sembuh ;)

Mr.Clive said...

aku suggest gunakan bekam lintah.bagus.penah dgr untuk kes mcm ni..huhu

HalimKich said...

sy x guna bekam limtah tu..guna bekam biasa ja..bekam yg kluarkan darah kental tu..

pelangi sepi said...

kesiannnya

HalimKich said...

hehe..syukur la skrg da baik...

Nurhadiana NM said...

sy baru je kena selasa lepas..tapi tak p urut pon sebab kaki masih bengkak n dgr nasihat dr..tapi kan wat do u think? should urut or not? sebab org tua cakap kena urut b4 masuk angin..ni dah masuk angin ni lau bengkak..huhuhu

Wmc Physiotherapy said...

blog/article yang sangat baik dengan penuh informasi yand tepat dan manfaat . kami juga menberi rawatan seperti in tetapi gabungan acupuncture+orthorotic+physiotherapy serta ubat2 herba (jika diperlukan dan nasihat dari Dr kami)

sila hubungi kami di +60124520077
Email wmcphysiotherapy@gmail.com
website kami www.newhopemedic.com