Thursday, 9 February 2012

Flu / Influenza / Selsema

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...amboi...site ni da mcm site kesihatan pulak,,,yg lepas pasal kecederaan,ni msuk pulak cer selsema..ok,cukup la dgn mukadimah tu,kita msuk pngisian pulak ok hihihi....

Okeh,apa itu selsema?? Selsema ialah sjenis jngkitan pda saluran atas,yg memberi efek kpd salur2 hidung dan kerongkong yg disebabkan oleh virus..trdpt lbih drpd 200 jnis virus yg brlainan,dan brbeza2 mngikut musim,dan virus2 ini TIDAK akan dpt dihapuskan oleh antibiotik semata2..

-----TANDA-TANDA SESEORANG MENGHIDAP SELSEMA

-Kerongkong mnjdi kering dan sakit
-Kehadiran lendir (hingus la apa lg..merasa jd bayi kejap hahaha)
-Hidung trsmbat..(stendet la tu..tp bleh myukarkan penyusuan bayi bg ibu2 ok)
-Sakit kepala/demam ringan/mata brair
-Bersin yg tdk dpt disangkal lg hahaha...

Terdpt jgak jngkitan bakteria sekunder dlm proses selsema tu..antara kesannya ialah :

-Bronkitis
-Laringitis
-Otitis Media
-Sinusitis
-Pneumonia
-Menimbulkan pnyakit sedia ada spt asthma/lelah

Siapa yg berisiko trkna jgkitan sekunder nih??
Mereka ialah :

-Warga tua/kanak2/seseorg yg mkn mknan kurang khasiat.

Jgn duduk,brdiri,jln,lepak,dkt atau apa sja aktiviti brsama dgn org yg merokok,perokok,org yg mmbkr smpah atau apa saja sumber yg mngeluarkan asap..sebabnya,org yg mnghidap selsema hidungnya sensitif dgn asap,atau bau2 yg disebabkan oleh asap,dan ini akan mnyebabkan hidung terasa gatal dan mnyebabkan bersin sntiasa...

Ok,rasanya tamat la pngisian tu...da turn penutup pulak nak interprem ni hahaha..jd jd jd jd.....
-Amalkan gaya hidup sihat..katakan TIDAK!! haha
-Mkn mknan yg seimbang/brsih/brkhasiat
-Senam selalu,jgn asyik nak baring ja hahaha..

*Skrg ni cuaca x menentu,ramai kna flu/selsema ni.. jd sbr2 la anda2 semua ok hihihi...

p/s: tak tau sngt istilah2 brkenaan dgn jngkitan sekunder tu..kalo nak tau sngt,try tnya dgn en.Google,tgk dia jwb apa hihihihi...

TAMMAT

18 comments:

Cik tikah said...

tak suka bila ada org bersin, tak reti nak guna tisu. kotor taw!

Puteri Kasih said...

ha ah musim cuaca tak menentu ni ramai yang demam kan....

Detective Fiqa said...

musim ni memang musim demam and sakit

Drakula Comel said...

da bole jd pegawai kesihatan ni..ahaha

HalimKich said...

hahaha..kna stenbai la dgn srkup jerebu tu...signal spy org tu bersin tmpt lain hihi

HalimKich said...

btul tu...rmai yg demam skrg ni...huuu...mlm pun rasa panas..

HalimKich said...

hihi..sibuk la doktor pesakit x abis2 haha

HalimKich said...

tu la pasal..da apply da aritu,tp x kna pnggil la adoi hihihi

Drakula Comel said...

meh drakula yg panggil halim...
aaaaaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu<--bunyi drakula

HalimKich said...

hahaha..kalo drakula yg pnggil xnak pi la..takot hihihi

cik bulan said...

mcm taw2 ja..
<--- tgah kena selsema

HalimKich said...

haha..xpa2,,2,3 ari nti ilang la selsema tu..hehe

yana halim said...

alhamdulillah....jarang kena selsema.

HalimKich said...

syukur la hehe

pelangi sepi said...

Selalu kena selsema

HalimKich said...

kna stenbai ubat hari2 ..

Zsuzsanna said...

Hello friend!

HalimKich said...

hello(",)