Sunday, 4 March 2012

"Jeremiah The Innocent"

Assalamualaikum,salam sejahtera dan salam 1Malaysia..
Kali ni,nak cer pasal satu makhluk,yg x wujud di alam nyata sbgai makhluk hidup yg brnyawa,tp wujud sbgai karekter fiksyen,ala2 supermodel tu hihihi...
Makhluk ni tdk dicipta utk mnjadi femes sbnrnya..org yg brtggungjwb mncipta karekter ni adalah seorg artis...Daniel Johnston,yg mrupakan pnyanyi,pnulis lagu,pmain muzik.Daniel ni xla femes sngt,album pun x la meletup2 mcm artis Amerika yg lain tu..zamannya da lama,thn 80' an lg.Salah satu dri albumnya,"Hi,How Are You" yg release pd thn 1985 tu la yg feature 'Jeremiah The Innocent' ni sbgai cover album...

'Jeremiah The Innocent'


Ok..Daniel tu xla glemer sngt,album pun ckup2 trjual ja,tp knp makhluk yg jd cover album ni jd femes?? Haa..scara kbtulan,lama slps album "Hi,How Are You" tu release(pd awal thn '90 an),seorg drpd ahli band yg mnjadi fenomena pd masa tu,Kurt Cobain dri band'NIRVANA' dilihat memakai bju yg trtera gmbr Jeremiah ni..stendet la,org kalo da femes thp 1 dunia org knal,apa yg dipakai,dimakan,dibuat suma org lain nak tau..disebabkan itu la,gmbr pd bju Kurt Cobain tu jd tumpuan..
Karekter apa tu?? siapa pelukisnya?? album sapa?? haha..mcm tu la lbih kurang reaksi dri pminat2 NIRVANA pd masa tu hehe..kiranya Kurt Cobain da tlg Daniel Johnston ni jd femes la,brsama2 karekter Jeremiah ni,walaupun bju yg Kurt Cobain pkai tu pun dia dpt dri org lain sbnrnya (Kurt Cobain dpt dri seorg wartawan) hahaha...
Kurt Cobain (Nirvana) dgn baju Jeremiah,brsama
dgn Flea (Red Hot Chili Pepper)

Oleh sebab Jeremiah ni da jd trsngt femes,maka Daniel Johnston  pun memutuskan utk mnjadikannya figurin,dgn tiga variasi kaler iaitu Putih,Hijau dan Oren...da dijadikan figurin,trhad pulak tu..cma 250 unit ja yg wujud di muka bumi ni..untung la sapa yg smpn kan hihihi...bleh jual blik dgn hrga yg hensem dri hrga asal woo hahahaha...


Haa..tu la serba sdikit cer pasal Jeremiah ni...ada lg,,karekter Jeremiah ni jgak da diabadikan sgai mural utk sbuah bngunan BAJA FRESH di Austin,Texas..sapa nak tgk mural tu pi la negara Amerika sana..wokehh..hehehe..
Sekian,adios,amigos,asta la vista bebeh..
TAMMAT

7 comments:

Puteri Kasih said...

tak pernah dengar pun sebelum ni...hehehe

HalimKich said...

haha..xfemes di malaysia...lupa nak info hahaha

Chenta Eyfa Najibrz said...

bagus la awak nih..byk info luar yg awk taw kan..gud2..hehehe

HalimKich said...

hehe tengkiu...tnya dgn en.gugel tu hahaha

misyamissyou said...

jeremiah the innocent! penah je dgr..tp xtau pe bende alah..skrg br tau..huhu

Aida Omar said...

Innocent sungguh logo tu.. huhu. nie kot baru pertama kali dengar jeremiah the innocent.. hehe.

zizie said...

adala sikit rupa mcm dalam citer ben 10 tue.. hihihi...